Het Darm Microbioom.

Onderzoek

Veel bacteriën leven in symbiose met ons. Deze bacteriën bestaan naast ons zonder ons schade te berokkenen. Ze voeren indirect een beschermende werking uit tegen potentiële  ziekteverwekkers en werken in synergie met ons immuunsysteem waardoor het versterkt. 

  • In de darmen helpen ze tijdens de spijsvertering, scheiden enzymen af en breken afvalstoffen (cellulose - voedingsmiddel) af die ons lichaam anders niet zelf zou kunnen vernietigen.
  •  Ze produceren vitamines zoals K (bloedstolling en helpen bij de assimilatie van andere vitamines en micronutriënten zoals B12). B12 essentieel voor het metabolisme van aminozuren, nucleïnezuren en vetzuren, productie rode bloedcellen.
  • Ze produceren neurotransmitters zoals Dopamine, AcetylCholine, GABA, Serotonine (psychobiotica bacteriestammen)
  • Ze helpen het lichaam zichzelf te verdedigen tegen pathogene micro-organismen (bacteriën en virussen). Sommige interageren rechtstreeks met ons immuunsysteem als immunomodulatoren.

 De goede werking van het microbioom, eubiose genoemd, wordt sterk beïnvloed door de voeding die we tot ons nemen.


Voorbeelden van gefermenteerde producten die ons microbioom positief beïnvloeden vind je hier

Vezels vormen een voedingsbron die niet volledig door ons lichaam wordt afgebroken. Ze bereiken de dikke darm, waar ze fungeren als voeding voor gunstige bacteriën in het darmmicrobioom. Deze bacteriën fermenteren vezels wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (SCFA - butyraat, acetaat en propionaat) en andere metabolieten welke een gunstige invloed hebben op de darmgezondheid.Voorbeelden van vezelrijke producten die ons microbioom positief beïnvloeden vind je hier.

De test-set:
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn