De plek om complementair je breincellen te prikkelen.


Artikel: mei/juni/juli 2024

Wijn

Jawel, voor de mensen die me kennen. Alcohol is ronduit gif voor het lijf. Enkel de alcohol die door ons lichaam zelf aangemaakt wordt tijdens bepaalde processen kan als ok beschouwd worden. Het betreft dan een promillage dat te verwaarlozen is en wanneer men overleden is vinden er allerlei gistingsprocessen plaats waardoor het lichaam een iets hoger promillage alcohol kan bevatten.


Maar als je dan toch heel soms gewoon jezelf wil verwennen, kies dan producten die het minst belastend zijn voor het lichaam. Zo kwam ik bij het onderwerp wijn. Een drank waar ik op het moment dat ik deze blog start nog weinig van weet. Het verdient de aandacht, al is het maar dat mijn clientèle dit product zichzelf toch graag cadeau doet. Vandaar de komende 3 maanden een zoektocht in de wereld van wijn. Dan wel op de meest verantwoordelijk en geïnformeerde wijze.  Met natuurlijk verwijzingen naar producten waar ik dan achter kan staan.


Wijn kan op verschillende manieren worden geproduceerd, afhankelijk van de gebruikte methoden en filosofieën. Hieronder beschrijf ik de verschillen tussen standaard, biologische, bio-dynamische, organische en natuurwijn.


standaard 
Productiemethode:

 • Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en synthetische meststoffen in de wijngaard.
 • Toestemming voor toevoeging van verschillende additieven en correctiemiddelen in de kelder, zoals sulfieten, suiker, zuren en commerciële gistculturen.
 • Mechanische en chemische klaring en filtratie zijn toegestaan.

Kenmerken:

 • Gericht op consistente smaak en productievolume.
  Minder focus op duurzaamheid en natuurlijke processen.


biologisch
Productiemethode:

 • Gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en organische meststoffen; synthetische chemicaliën zijn verboden.
 • Beperkt gebruik van additieven en correctiemiddelen; sulfieten mogen worden gebruikt, maar in beperkte hoeveelheden. Ook mag er gist, suiker en zuur worden toegevoegd.
 • Natuurlijke klaring en filtratie; enzymen en dierlijke producten zijn toegestaan, mits biologisch.

Kenmerken:

 • Gericht op milieuvriendelijkheid en behoud van bodemgezondheid.
 • Certificering vereist door een erkende biologische instantie voor heel de keten. Van druiventeler tot wijnmaker.


Bio-dynamisch
Productiemethode:

 • Geheel volgens biologische principes, met extra nadruk op de holistische benadering van landbouw.
 • Gebruik van speciale bio-dynamische preparaten (zoals hoornmest) en volgen van maankalender voor landbouwpraktijken.
 • Minimalistisch gebruik van additieven en correctiemiddelen, met zeer strikte limieten op sulfieten.

Kenmerken:

 • Gericht op balans tussen wijngaard en natuurlijke ecosystemen.
 • Certificering door Demeter of een vergelijkbare bio-dynamische instantie.


Organisch
Productiemethode:

 • Term "organisch" kan variëren per regio, maar in het algemeen vergelijkbaar met biologische wijn.
 • Geen gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden of meststoffen.
 • Strikte regulering van toevoegingen en gebruik van natuurlijke gist en minimale interventie tijdens het wijnmaken. Denk hierbij aan het handmatig plukken, een zo korte mogelijke route van plukken tot verwerking en contact momenten  (stressoren eliminatie). Natuurlijk evenwicht ter bestrijding mogelijke ziekten en de juiste oogsttijd [epigenetica|
 • wordt NIET behandeld met sulfiet

Kenmerken:

 • Gericht op het vermijden van chemische middelen en bevordering van natuurlijke landbouwmethoden.
 • Certificering door relevante organische instanties.


 

Natuurwijn
Productiemethode:

 • Wijn wordt gemaakt met minimale menselijke interventie en toevoegingen.
 • Gebruik van druiven die vaak biologisch of bio-dynamisch worden geteeld.
 • Geen tot zeer weinig toegevoegd sulfiet; spontane fermentatie met natuurlijke gisten  (enkel wilde gisten aanwezig op de druif) of geen nieuwe eikenhouten vaten (meer smaak).
 • Geen klaring, filtratie of stabilisatie; het resultaat is vaak een troebel uiterlijk.
 • Bij voorkeur hand geplukt, zuurgraad onaangepast. Geen kunstmest, herbiciden en pesticiden.

Kenmerken:

 • Gericht op het puurste en meest authentieke uitdrukking van de druif en het terroir.
 • Geen officiële of wettelijke definitie., maar wel vaak erkend door bepaalde natuurwijnbewegingen of verenigingen.De eerste wijn in mijn zoektocht is Altana Douro biologico organic. via de makkelijke weg, de Gall & Gall. Biologische, bio-dynamisch,, natuurwijn


Het waarom van toevoegingen:

 1. Sulfiet - 


Mogelijke effecten toegevoegde stoffen op het lichaam:

 1. De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig (tot anafylaxie). Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ook last krijgen van een astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, diarree, braken, duizeligheid en contact dermatitis. 

Boeken

 

YouTube
 

ProductenArtikel: januari/februari/maart 2024

Helaas was er geen tijd vrij voor een blogArtikel: oktober/november/december 2023

De samenhang van het gebit en onze gezondheid:


Als orthomoleculair therapeut is de kennis over op het gehele lichaam van toepassing. Zo ook het gebit. De opgedane kennis vervlecht ik in mijn praktijk. Er een uitgebreid verhaal over ons gebit te vertellen. De veranderingen door westerse voedingsgewoontes,  de veranderingen van de gebitsstructuur, het effect op ademhalen en nog veel meer vind je in boek Jaws - Sandra Kahn. De invloed van onze energiecentrales (mitochondriën), mineralen, vitaminen en oliën op het gebit en daarmee een goede gezondheid vind je in het boek van Hans Beekmans - Het briljant verborgen geheim van een gezond gebit. Het effect van voorouderlijke tradities, epigenetica, darm gezondheid, het microbioom (darmen en mond) en daaruit ontwikkelde adviezen waar de wetenschap m.b.t. het gebit en voeding samenkomen vind je in het boek van Dr. Steven Lin - The Dental Diet .


Op mijn zoektocht naar een biologisch tandarts, als gevolg van het ontbreken van kennis bij veel tandartsen over de betekenis van ons gebit in het gehele lichaam, kwam ik uiteindelijk via vele omwegen bij Arjan Starrenburg. Hier maakte ik kennis met oa. T-scan (al meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties gedaan over de T Scan in de media). Het consult omvatte het verwijderen van een kies en de T-scan. De kies waarop eerder een kroon was gezet en inmiddels 2 wortelkanaal behandelingen. Belangrijk onderdeel was dat Arjan Starrenburg luisterde naar mijn wens en begreep dat ik als orthomoleculair therapeut een andere kijk op het gebit in het geheel van het lichaam had. Problemen met mijn spieren, gewrichten en nek, waarvan ik de oorsprong vermoedde in mijn gebit, verdwenen als sneeuw voor de zon. Een beetje verder kijken en openstaan voor andere mogelijkheden heeft me gezondheidsvoordelen opgeleverd. 


De T-scan met Arjan Starrenburg podcast Denti+ (Marco Egas) 

Immuniteit begint in de mond (Jeroen de Haas) - Energetica Natura 

Boeken 

YouTube
 

Producten


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn